Laskuvarjojääkärikillan retkikunnat

Railoa ylittämässä.

Laskuvarjojääkärikillan ensimmäinen kiipeilyretkikunta tehtiin Mont Blanc:lle vuonna 1995. Mont Blancille noustiin useampia reittejä ja 4807 metrisen huipun saavutti 57 kiipeilijää. Siitä lähtien ovat Laskuvarjojääkärikillan retkikunnat tavoitelleet nousujohteisesti entistä haastavampia kohteita eri puolilla maailmaa.

Etelä- ja Pohjois-Amerikan erilaisista olosuhteista kerättiin kokemusta Perun Huascaranilta (6768 m) ja Alaskan Denalilta (6194 m). Perun olosuhteet opettivat toimimista erilaisen hygienia- ja kulttuuri olosuhteissa. Retkikunta sai myös ensimmäiset todelliset kokemukset akuuteista vuoristosairauksista, niiden hoidosta ja pelastustoiminnasta vuoristo-olosuhteissa. Huascaranin pohjoisen huipun valloitti 13 henkilöä. Alaskan vuoriston kylmiin olosuhteisiin valmistauduttiin hyvin, eivätkä Denalin ankarat olosuhteet tuottaneet ongelmia. Retkikunnan 34:sta kiipeilijästä tavoitteen saavutti 29, joka oli selkeästi yli samanaikaisen keskivertonousuprosentin 43 %.

8000 metrin raja ylitettiin ja ensimmäisen kerran tuntumaa Himalajan vuoristoon saatiin vuonna 2002, Shisha Pangman retkikunnan toimesta. Ensimmäinen täysin suomalainen Everest retkikunta, joka pyrki kiipeämään maailman korkeimmalle vuorelle ilman ulkopuolista avustusta, tehtiin vuonna 2005. Tuolloin huippu jäi vielä saavuttamatta, mutta retkikunta keräsi erittäin tärkeää tietoa ja kokemusta tulevia Everest sekä muita retkikuntia varten.

Kiipeily- ja arktisten retkikuntien ohella Laskuvarjojääkärikilta on kouluttanut vuosittain Olhavan ja Kebnekaisen jäätikkökursseilla sekä jatkokurssilla Keski-Euroopan Alpeilla uusia kiipeilyn harrastajia. Laskuvarjojääkärikillan tavoitteena on olla vuonna 2010 maailman johtavien asiantuntijoiden joukossa vaativien kiipeily- ja arktisten retkikuntien asiantuntija sekä toteuttaja.

Laskuvarjojääkärikillan retkikunnat:

Tulevia tavoitteita:

  • 2009 Retkikunta Himalajalle Mount Everestin huipulle (8848 m) Tiibet