Ravinto

Everest 2005 retkikunnan kokemusten ja julkaistujen tutkimusten mukaan energian tarve Everestin perusleirissä on 2500 kcal/d ja kiipeiltäessä sen yläpuolella 4900 kcal/d (1).

Perusleirissä syömme kokin ja apupojan valmistamia ruokia kuin hevoset, koittaen saada kasaan 2500 kcal/d ja sitten yläleireissä yritetään "high altitude food" pohjalta puristaa kasaan 4000 kcal/d vaikka tarve kirjallisuuden perusteella olisikin 4900 kcal/d. Hapen puute nimittäin aiheuttaa energian saannin (syömisen) vähenemisen eli tutkimusten mukaan käytännössä syödään alussa 3100 kcal/d yläleireissä ja se vähenee reissun loppua kohti niin että käytännössä sisään menee vain 1800 kcal/d perusleirin yläpuolella (2).

Perusleiritasalle suositus olisi siis että syödään 2500 kcal/d ja siitä ylöspäin varataan mukaan se 4000 kcal/d, se syö kaiken joka pystyy ja muut mahdollisimman paljon. Näin vältytään turhan muonan (painon) rahtaamiselta. Toinen tapa ajatella asiaa on se että varataan +7000 leireihin aina se 4900 kcal/d jokaiselle kiipijälle. Koska olemme realisteja ja haluamme välttää turhaa kamankantoa ylös ja alas jaamme sitten yläleireissä ruuat uudelleen jos joku ei syö ja toisilla on vielä nälkä.

Reynolds ja kumppanit tutkivat v 1998 runsasrasvaisen ja vähärasvaisen ruokavalion eroja (High fat, low carbohydrate diets (35% and 50% of energy, respectively) or low fat, high carbohydrate diets (20% and 65% of energy, respectively) eikä suorituskyvyssä juurikaan ollut eroja (3).

Vanhastaan on suositeltu low fat, high carbohydrate tyyppistä ruokavaliota mutta tälle ei ole tieteellistä perustetta. Huono energian saanti runsasrasvaisesta ruuasta yläleireissä tuntuu liittyvän valmistustapaan ja makukysymykseen; kylmä rasva jää kiinni kitalakeen... Kun joutuu syömään kylmää ruokaa, suositaan hiilareita, kun voidaan keitellä rauhassa, suositaan rasvaisempaa jotta saadaan energiamäärä kasaan.

Eli rakennetaan yläleirimuonat Reiterin muonapussien varaan ja lisäksi oman maun mukaan metukkaa, suklaata, tonnikalaa öljyssä jne. Vitamiinivalmisteet eivät ole välttämättömiä mutta henkilökohtaisen harkinnan mukaan esim. Multitabsia voidaan nappailla.

Lähteet

  1. Energy metabolism increases and regional body fat decreases while regional muscle mass is spared in humans climbing Mt. Everest. Reynolds RD, Lickteig JA, Deuster PA, Howard MP, Conway JM, Pietersma A, deStoppelaar J, Deurenberg P. J Nutr. 1999 Jul;129(7):1307-14.)
  2. Operation Everest. II: Nutrition and body composition. Rose MS, Houston CS, Fulco CS, Coates G, Sutton JR, Cymerman A. J Appl Physiol. 1988 Dec;65(6):2545-51.
  3. Intakes of High Fat and High Carbohydrate Foods by Humans Increased with Exposure to Increasing Altitude During an Expedition to Mt. Everest. Robert D. Reynolds, Julie Ann Lickteig, Mary P Howard, and Patricia A Deuster, The Journal of Nutrition Vol. 128 No. 1 January 1998, pp.50-55