Jeti

Jeti eli Lumimies on hypoteettinen olento, jonka kerrotaan liikkuvan Himalajan vuoristossa. Lumimiehen sanotaan olevan karvainen ja muistuttavan kädellisiä, esimerkiksi gorillaa.

Lumimiehestä ei ole kunnollisia todisteita, vaikka ajoittain kerrotaan uusista havainnoista. Joitakin outoja jalanjälkiä on tutkittu ja niiden on päätelty kuuluvan joko tuntemattomalle kädelliselle tai tuntemattomalle karhulajille. Ne saattavat myös olla jonkun huijarin tätä tarkoitusta varten muotoilluista kengänpohjista. Himalajalta on löydetty myös ulostetta, jota ei ole pystytty analysoimaan.

Vuonna 1889 löysi Waddel -niminen englantilainen eversti ja tutkimusmatkailija outoja jälkiä Himalajan rinteiltä. Hänen palkkaamiensa kantajien eli sherpojen mukaan ne olivat karvaisen villimiehen, jetin jäljet.

"Lumimies" oli näin syntynyt, ja tiedotusvälineet kohusivat, vaikka Waddel itse epäili tarinan todenperäisyyttä. Himalajalle järjestettiin useita tutkimusretkiä sellaisten kuuluisuuksien kuin lordi Huntin ja Edmund Hillaryn johdolla. Lumimiestä ei kuitenkaan löydetty.

Myöhemmin amerikkalainen miljardööri Tom Slick rahoitti vielä yhden tutkimusretken, joka sekin epäonnistui. Vuosien kuluessa oli tosin tehty joukko "löytöjä" - oli löydetty kämmenenjälkiä, karvoja ja päänahkoja, joiden alkuperä oli tuntematon.

Vuonna 1961 Hillary löysi kallon, mutta se osoittautui vuohen kalloksi. Toinen kallo taas oli peräisin apinalta. Tutkimusretket eivät tosin lopu takaiskuista huolimatta, sillä myyttejä on aina ollut vaikea tuhota.

Lumimiestä kutsutaan Jetiksi, mutta länsimaisella nimellä Jeti viitataan myös ns. kiinalaiseen villimieheen sekä Pendek -mieheen, jotka ovat samantyyppisiä legendoja Aasian syrjäisissä kolkissa asustavista ihmisen sukulaisista.